Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Трафік direct / none в Google Analytics

Трафік direct / none в Google Analytics 1

Часто мені запитують: що таке direct трафік, до яких відвідувань він присвоюється як джерело?

Багато хто знає, що direct надається відвідуванням, коли відвідувач ввів адресу сайту в адресному рядку або перейшов на нього із закладок. При цьому ті, хто не знає технічних подробиць роботи Google Analytics, можуть припускатися помилок в аналізі.

Приклад 1

Ви задали у пошук слово “lanos“, отримали результати видачі. Перейдіть за будь-яким результатом видачі на сайт (на сайті повинен бути код Google Analytics). Тепер перевіряйте вміст cookie utmz, яку вам поставив сайт, на який ви перейшли (вона відповідає за передачу даних про джерело трафіку на сервери Google Analytics). Вміст виглядає приблизно так: 151135846.1285256425.4.4.utmcsr=google|utmccn=(organic)|utmcmd=organic|utmctr=lanos Збережіть веб-сайт в закладки. Тепер закрийте браузер та знову відкрийте. Введіть адресу сайту вручну або перейдіть до збереженої закладки. Якщо зараз перевірити вміст utmz cookie можна побачити, що параметр utmctr по старому дорівнює lanos. Це стосується не тільки органіки – подібне можна побачити, якщо переходити за оголошенням контекстної реклами тощо.

Приклад 2

Ви вибрали як посадочну сторінку для групи оголошень adwords “Ноутбуки” цільову сторінку “mysite.com/noutbuki”. Але через час ви бачите у звітах Google Analytics, що по цій групі оголошень, посадочною сторінкою була головна або будь-яка інша сторінка. Звичайно, варто перевірити, чи дійсно ви правильно вказали url посадкової сторінки в рекламному оголошенні. Але, швидше за все, відвідувач спочатку перейшов на ваш сайт по рекламному оголошення, а потім прямим трафіком, наприклад, на головну.

Приклад 3

Ви розмістили банер на рекламному порталі. Місяць покрутили, а продажів немає із цього джерела. Вимкнули. А потім бачите, що почався продаж із цього джерела. Це говорить про те, що відвідувачі не купили після першого переходу, але повернулися і купили пізніше. Тому завжди варто при організації рекламної кампанії, особливо банерної, враховувати цикл купівлі товару вашої товарної групи.

Приклад 4

У звітах Google Analytics Ви бачите, що за якимось ключовиком типу “серверне обладнання, що витримує високі навантаження при високій вологості”, було 20 заходів. Малоймовірно, що 20 користувачів надійшло саме за цим восьмислівним запитом. Напевно, це 1 користувач прийшов за цим запитом з органіки, а потім просто повертався на сайт із закладок або набираючи адресу сайту вручну. direct / none трафік з’являється у звітах, коли відвідувач дійсно вперше на вашому сайті, або він видаляє кукі при закритті браузера (вручну або настроївши це автоматично). Зростання прямого трафіку, як правило, свідчить про зростання лояльності відвідувачів до вашого сайту. Для зручності можна порівнювати динаміку зростання прямого трафіку за цей та попередній місяці:

Трафік direct / none в Google Analytics 2

Часто динаміку зміни прямого трафіку використовують як один із непрямих показників якості offline реклами сайту.

24.09.2010

Автор статьи: