Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Чи варто використовувати шаблон сайту для інтернет-магазину?

Чи варто використовувати шаблон сайту для інтернет-магазину? 1

Перше, що необхідно вирішити при створенні інтернет-магазину – чи розробляти сайт з нуля, чи скористатися готовим шаблоном? Перевага готового шаблону очевидна – економія часу та коштів на розробку. Але наскільки ефективним буде ресурс, створений на шаблоні?

Що таке шаблон сайту

Готову платформу для сайту можна купити в мережі за невеликі гроші або завантажити безкоштовно на одному зі стоків. Все просто: шаблон з відповідним дизайном та функціоналом вибирається в каталозі, а потім завантажується. По суті ви отримуєте сторінку HTML з Java-скриптами, Flash, PSD, CSS. Залишається підвантажити контент (картинки, текст, відео) та сайт практично готовий.

Чому інтернет-магазин потрібно розробляти

Шаблонний дизайн неунікальний

Якщо ви придбаєте під інтернет-магазин безкоштовний шаблон, то великий ризик зустріти в мережі схожий на нього сайт. Адже завантажений вами шаблон залишається у вільному доступі в очікуванні наступного клієнта.

Чи варто використовувати шаблон сайту для інтернет-магазину? 2

Неунікальний дизайн ніяк не сприятиме впізнаваності та розвитку вашого бренду. По-перше, сайти з шаблонним дизайном пошукові роботи оцінюють нижче, ніж сайти з унікальною розробкою. Вважається, що це перша риса професійного сайту від аматорського і по ній можна судити про серйозність намірів власника. По-друге, схожість сайтів плутає відвідувачів – вони можуть порахувати, що вони вже заходили сюди.

Неможливість брендингу

На готовому шаблоні власний стиль не створити. Коли інтернет-магазин тільки починає свій шлях, на важливість цього моменту можна не звернути уваги – аби пішли продажі. Про айдентику багато хто починає замислюватися, коли магазин вже хоч трохи набирає обертів – на успіх вона впливає дуже серйозно. Розумніше передбачити цей момент заздалегідь, аніж згодом отримати проблему.

Чи варто використовувати шаблон сайту для інтернет-магазину? 3

Ризик вшитих посилань

Якщо ви використовуєте шаблонний дизайн, ніколи не можете бути впевненим, що його код чистий. Програміст, який розробив цей шаблон, міг впровадити у файли index чи function посилання свої сайти. Йому ця користь принесе, а вашому бізнесу точно немає. Потрібно пам’ятати, що код сайту від таких сторонніх посилань очистити досить складно.

Слабке юзабіліті

Готові шаблони інтернет-магазинів є універсальними – вони розроблялися під умовних відвідувачів. Унікальні сайти робляться для клієнтів, які можуть цікавитись певними товарами чи послугами. Для цього попередньо вивчається бізнес та всі можливі вимоги потенційних замовників. Кожній сторінці, кожному пункту приділяється багато уваги, проробляються навігація, каталоги, контакти, правила доставки, оплата, зворотний зв’язок тощо. Ресурс тільки тоді залучатиме відвідувачів, коли перебування на ньому комфортне, а користуватися ним зручно.

Обмеження у функціоналі

Сайт із шаблонним дизайном відрізняється обмеженим функціоналом, зробити його повноцінним з погляду сучасного бізнесу неможливо. Так, у каталогах ще існує безліч шаблонів, які неможливо адаптувати під мобільний трафік, хоча сьогодні такий ресурс свідомо приречений.

Чи варто використовувати шаблон сайту для інтернет-магазину? 4

Зверстати контент вийде тільки так, як передбачено шаблоном, а це майже завжди застаріла класика. Не буде динаміки, достатньої розгалуженості ресурсу, доведеться використовувати найпростіші слайдери, обмежувати себе у кількості блоків та СТА-елементах тощо. Іноді певні функції можна придбати у власників каталогу, але все одно для інтернет-магазину цього буде замало. Також пам’ятайте – шаблон може мати виразний дизайн, але коли його заповнення контентом (фото, тексти, інші елементи), ефектність може зникнути.

Чи варто використовувати шаблон сайту для інтернет-магазину? 5

Ефективна робота інтернет-магазину передбачає використання багатьох інструментів та сервісів. Але з сайтом на основі безкоштовного шаблону інтегрувати їх неможливо. А це означає, що ваш бізнес залишиться без допомоги ERP, CRM та інших корисних сервісів. Якщо вам здається, що в каталозі безкоштовних шаблонів ви знайшли відповідний вам варіант, це не факт. Інтернет-магазин – структура, що розвивається, потребує постійних дрібних оновлень та періодично повноцінного редизайну. У шаблонного сайту з цим великі складності через обмеження функціональної наповненості.

Шаблонний дизайн може підійти для сайту із простим контентним наповненням, але шансів, що шаблон вдасться підібрати для бізнес-сайту з великим обсягом інформації та складними технологічними рішеннями, практично немає.

25.10.2020

Автор статьи: