Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Бот-трафік на сайт: що ми маємо на увазі?

Бот-трафік на сайт: що ми маємо на увазі? 1

Як не придбати бот-трафік замість реального просування веб-сайту в пошукових системах?

Добре, коли цей вибір усвідомлений та власник сайту знає, на що йде, наприклад, у рамках експерименту. Однак нерідко клієнти стають жертвою обману і навіть не здогадуються, що стоїть за стрімким зростанням показників у консолі.

Що таке боти, бот-трафік та бот-мережі

Бот – це комп’ютерна програма, яка виконує рутинні завдання. Часто ці завдання пов’язані з необхідністю “заходити” на ті чи інші сайти. Найпоширеніші різновиди роботів, з якими можна зіткнутися, це сканери пошукових систем, інструменти SEO та шкідливі роботи, пов’язані в цілі мережі. Деяка кількість бот-трафіку обов’язково буде на будь-якому проекті.

Сканери пошукових систем

Сканер Google – це бот, що має відповідну назву – Googlebot. Причому таких роботів у пошукової системи кілька. Наприклад, один з них імітує захід з мобільного пристрою, а інший з настільного ПК. Сканер-боти є у кожної пошукової системи.
Інструменти SEO. Інший різновид ботів – це SEO інструменти, що дозволяють автоматизувати рутинну роботу. Наприклад, проаналізувати велику кількість сторінок за заданими критеріями, знайти помилки або биті посилання. Подібних інструментів досить багато і більшість їх дуже корисні, а деякі просто необхідні. Використовуються такі роботи іноді за необхідності.

Шкідливі боти

Ще одна група ботів – це шкідливі програми та сканери. Роботи, які мають уже не таку благородну мету, як дві попередні групи. Наприклад, це можуть бути боти, які беруть участь у DDoS атаках або боти, що залишають на сайтах спам-коментарі. Зазвичай шкідливі роботи зв’язуються в бот-мережі.

Бот-мережі

Це великі групи комп’ютерів, на яких встановлені будь-які роботи. Причому нерідко рядові користувачі стають частиною бот-мереж, навіть не здогадуючись про це. Оскільки обчислювальні ресурси коштують дорого, спамери через поширення вірусів, частково беруть під контроль комп’ютери користувачів, які нічого не підозрюють, а потім використовують їх у своїх цілях, наприклад, для масового розсилання спаму або для DDoS-атак. Якщо ваш комп’ютер з деяких пір став працювати підозріло повільно, можливо, він виконує якісь ресурсомісткі завдання в рамках однієї з бот-мереж. Наприклад, майне криптовалюту, бере участь у DDoS-атаках або розсилає спам.

Крім трьох перерахованих вище різновидів ботів існують і інші, що виконують різні завдання. Проте всі ці групи ботів вкрай рідко можуть вплинути на показники трафіку, тому не йдеться про них. Тим не менш, завжди потрібно пам’ятати, що існує ймовірність того, що на ваш сайт націлилася одна з таких бот-мереж.

Бот-трафік на сайт: що ми маємо на увазі? 2

Бот-мережі для підвищення трафіку

Особливу увагу варто звернути на бот-мережі, які створюються спеціально для того, щоби підвищувати показники відвідувань на сайтах. Уявіть, що є гігантська мережа у вигляді сотень тисяч зламаних комп’ютерів. Власник такої бот-мережі може націлити її на будь-який сайт. Заходи з бот-мережі у статистиці враховуються, як будь-які інші. Причому, на перший погляд, вони природно виглядають, оскільки задіяні комп’ютери мають різні IP-адреси, операційні системи та браузери.

Треба сказати, що таке використання бот-мережі в цілому безпечне і не несе жодних загроз (статистика відвідувань різко йде вгору, ніж привід для радості?). За винятком випадків, коли трафік бот-мережі видається за реальний цільовий трафік.

Схема обману виглядає дуже просто, навіть примітивно. Якесь SEO-агентство або незалежний фрілансер обіцяє гарантоване і дуже швидке зростання трафіку за невелику плату. На цьому моменті варто відразу насторожитись і прислухатися до голосу розуму, як би не хотілося вірити у диво.

Далі все дуже просто – ви бачите підтвердження того, що трафік на вашому сайті починає впевнено зростати та платіть гроші. Це триває доти, поки обман не розкриється або вам набридне платити за марний трафік, який по суті нічого не дає, крім приємної цифри в консолі.

Як не купувати бот-трафік

Якщо ви підозрюєте, що отримуєте велику кількість бот-трафіку замість обіцяного зростання рейтингів у пошукових системах, доведеться ретельно розібратися у ситуації. Для нефахівця можливо складно відфільтрувати сучасних роботів, які можуть досить добре маскуватися під користувачів. Проте, як правило, ідентифікувати бот-трафік можна. Для цього необхідно ретельно проаналізувати статистику щодо аномалій.

  1. Чи змінилася географія відвідувачів? Часто без особливих причин трафік починає масово йти із зарубіжних країн чи незрозумілих регіонів, хоча для цього нічого не було зроблено.
  2. Левова частка трафіку на сайт йде у певні години, як за розкладом. Інша можливість – трафік йде у вигляді кількох незрозумілих, але помітних сплесків протягом доби.
  3. Сильно змінилися поведінкові чинники. Наприклад, показник відмов значно впав чи навпаки – виріс, але при цьому на сайті нічого не було для цього зроблено.
  4. Підозрительно велика кількість відвідувачів використовують старі пристрої, операційні системи та браузери. Якщо на сайт раптово заходять користувачі за допомогою Internet Explorer, це боти.


Таким чином, ключ до того, щоб виявити проблему та виявити бот-трафік – це уважний аналіз статистики. На щастя, сучасні системи, такі як Google Analytics, дають достатньо інформації для такого аналізу.

Втім, найкращим способом уникнути обману та не отримати замість якісного просування у пошукових системах марний бот-трафік – це співпраця з надійними SEO-компаніями.

18.12.2019

Автор статьи: