Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Що таке ключові слова і як вони впливають на SEO

Що таке ключові слова і як вони впливають на SEO 1

Ключове слово (у просторіччі “ключовик”) – це слово або найчастіше невелика фраза, яка максимально повно і точно описує тему будь-якої сторінки. На практиці ключові слова – це пошукові запити, які користувачі використовують у пошуковій системі для пошуку інформації, що їх цікавить. Ключовики відіграють важливу роль у пошуковому просуванні.

Ключові слова як фактор ранжування

Коли хтось шукає, наприклад, «жіночі кросівки», пошуковий двигун намагається зрозуміти, що саме потрібно користувачеві, а потім повертає список посилань на сторінки, присвячені цій темі. Зазвичай, якщо на сайті використовується точна фраза, яку користувач набрав у пошуковій системі, ймовірність його видачі користувачеві сильно підвищується.

Особливо це стосується ключових слів та фраз із «довгим хвостом». Наприклад – «Білі жіночі кросівки Nike купити у Києві». Щоправда, останнім часом популярні пошукові системи намагаються послабити вплив точного входження ключових слів, оскільки цим стали зловживати оптимізатори, але суть залишається.

Чому ключові слова важливі для SEO та бізнесу

В цілому все можна світити до одного фактора – рентабельності. Найпростіший і найвигідніший спосіб залучити більше зацікавлених відвідувачів на сайт і перетворити їх на покупців полягає в тому, щоб вибрати правильні ключові слова, а потім правильно їх використовувати.

Єдиний фактор, який можна оцінити вище, ніж правильний підбір ключових слів і тим – це створення релевантного контенту, який з високою ймовірністю позитивно оцінять відвідувачі. Втім, навіть якісний контент все одно повинен спиратися на дослідження ключових слів. Адже може виявитися так, що на сторінках використовуються такі ключові слова, які не запитують користувачі.

Що таке ключові слова і як вони впливають на SEO 2

Ключові слова – це не просто частина тексту, яка є у тексті на сторінці. Вони багато в чому можуть визначати стратегію просування. Ключовики розкривають реальні завдання, цілі та проблеми людей, допомагають зрозуміти, як саме потенційні клієнти знаходять сайт, які запити більш ефективні, а які з них будуть марнуванням часу.

Крім того, аналіз ключових слів (у тому ж Google Analytics) допомагає зрозуміти обсяг ринку, пов’язаний із конкретними ключовими словами. Тобто можна дізнатися кількість людей, які запитують певні ключові слова та фрази щомісяця. Побачити при цьому проаналізувати сезонні коливання, а також тенденції.

Спеціальні ключові слова

Крім основних тематичних ключових слів існують також спеціальні, які є уточненням для пошукової системи і які також слід використовувати на сторінках власного сайту. Це «модифікатори» пошукових запитів, такі як:

  • Розташування та геолокація («піца в Харкові»);
  • Сезонний характер запиту («літні альтанки»);
  • Обмеження бюджету («недорога побутова техніка»);
  • Професійний або субкультурний запит (навушники рокерські);
  • Матеріали виготовлення товару («скляний посуд»);
  • Брендові запити (фінські сорочки).


Правильний вибір ключових слів у разі буде залежати від аудиторії, яку розрахований конкретний товар і від самого товару. А також від того, наскільки перспективно використовувати ключові слова в кожній окремо взятій ситуації.

Дослідження ключових слів

Дослідження ключових слів та фраз – це те, з чого починається пошукова оптимізація. Після проведення такого дослідження можна виробити ясний план просування сайту, ефективну контент-стратегію, конкретні кроки по побудові маси посилань, дослідження конкурентів та багато іншого.

Що таке ключові слова і як вони впливають на SEO 3

Ще однією важливою перевагою дослідження буде можливість знайти низку ключових слів та фраз, які максимально ефективні за співвідношенням популярності та низькою конкуренцією. Тобто такі запити, які користуються популярністю і потенційно здатні принести багато трафіку, а з іншого боку – «вільні» і не передбачають великої конкурентної боротьби.

Звичайно, з часом пошукові системи стають розумнішими. Сьогодні вони здатні краще розуміти контент, і роль ключових слів не така велика, як раніше. Тому не можна вважати роботу з ключовими словами горезвісною кнопкою. Тим не менш, ця тема залишається неймовірно актуальною, а для інтернет-маркетингу обов’язковою.

31.05.2019

Автор статьи: