Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Шаблон чи унікальний дизайн?

Шаблон чи унікальний дизайн? 1

Готові шаблони для сайту мають безліч очевидних переваг. Вони швидко встановлюються та легко налаштовуються. Порівняно з унікальним дизайном, шаблон обходиться зовсім недорого, а сайт можна підготувати до роботи за лічені години. Проте виникає справедливе питання – чи може шаблон пошкодити SEO?

Шаблонізація інтернету

Років десять тому відповідь була цілком очевидною. Вважалося, що без унікального дизайну сайт не зможе потрапити в ТОП і зайняти гідні позиції в пошуковій видачі.

Тим більше неможливим здавалося заслужити довіру користувачів. В цей час веб-дизайн швидко розвивався. З’являлися нові стилі та ідеї, деякі з яких ставали вкрай популярними, тоді як інші практично безвісти йшли в небуття.

Частина оригінальних сайтів справді здобула широку популярність. Щоправда, складно сказати, що відіграло ключову роль – унікальний дизайн чи контен

Шаблон чи унікальний дизайн? 2

Кілька років тому веб-дизайн прийшов до оригінальних і унікальних концепцій, практично всі з яких повністю провалилися. Зокрема це сайти, засновані на плитках, з горизонтальним прокручуванням замість вертикальної, флеш-сайти та ін. У той же час, багато сайтів, що працюють на стандартних шаблонах, відчували себе чудово. У результаті сформувалася популярна думка, за якою унікальний дизайн «не вирішує».

На даний момент можна простежити тенденцію до «шаблонізації» інтернету. Справа в тому, що стандартні шаблони для сайтів показують нормальний результат, у тому числі з точки зору SEO. Тим більше що за останні роки створено стільки різноманітних шаблонів, що найчастіше складно зрозуміти, це шаблон або унікальний дизайн, створений на замовлення і існуючий в єдиному екземплярі.

Як пошукові системи сприймають шаблони для сайтів

Пошукові системи не дуже хвилює, шаблон використовується на сайті або унікальний дизайн. У всякому разі, якщо це і фактор ранжирування, то явно не один із ключових. Швидше навпаки – це несуттєво для SEO та просування.

Що враховують пошукові системи в першу чергу, так це якість контенту, швидкість завантаження, відмовостійкість і доступність, адаптивність, сигнали користувача. Пошукові системи не каратимуть ресурс лише за те, що він використовує стандартний шаблон замість унікального дизайну.

Шаблон чи унікальний дизайн? 3

Щоправда, існують застереження. При використанні шаблонів може виникнути ряд проблем, які здатні вплинути на позиції сайту.

Недоліки стандартних шаблонів

Звичайно, в мережі можна знайти безліч різноманітних шаблонів, як безкоштовних, так і платних. Проте більшість із них застаріла і не відповідає сучасним вимогам.

До того ж далеко не будь-який шаблон підійде саме для вас. Якщо звузити тематику і задати конкретні вимоги щодо функціональності, виявляється, що справді добрих шаблонів не так багато, як здається на перший погляд. Якісні шаблони, які відповідають конкретним вимогам і добре виглядають, зазвичай дуже популярні. Цілком можливо, що ваші конкуренти вже використовують шаблон, що вам сподобався, для своїх проектів. Інша можлива проблема виникає, коли будь-який шаблон стає популярним серед шкідливих сайтів різної спрямованості.

Це трапляється частіше, ніж можна було б подумати. Так, у мережі існують тисячі посібників з налаштування та запуску спам-сайтів. Як правило, автор такого посібника рекомендує той чи інший шаблон. Потім ця інформація поширюється в мережі, і в результаті може з’ясуватися, що цей конкретний шаблон використовують десятки тисяч потенційно небезпечних сайтів. Такі шаблони можуть зашкодити SEO. Звичайно, пошукові системи не відправлять проект на повний «ігнор», але довіра буде підірвана.

Шаблон чи унікальний дизайн? 4

Недоліки стандартних шаблонів не вичерпуються лише цими міркуваннями. Багато шаблонів не відповідають сучасним вимогам, занадто «важкі», мають проблеми з безпекою, не дозволяють створити проект, що запам’ятовується, з яскраво вираженим брендом і т.д.

Чи має значення унікальний дизайн?

У чому полягає мораль історії? Насправді для SEO унікальний дизайн не потрібний. Але стверджуючи це, потрібно пам’ятати кілька застережень: за умови, що шаблон професійний, сучасний і якісний, спроектований спочатку з урахуванням SEO, без явних проблем з безпекою, гнучко настроюваний, не популярний у спамерів.

Якщо такий шаблон знайти не вдається, потрібно, не замислюючись, віддати перевагу індивідуальному дизайну. Тим більше, що індивідуальний унікальний дизайн важливий для маркетингу, і якщо сайт створений під конкретний проект, з урахуванням усіх нюансів, це може значно підвищити його ефективність.

22.04.2019

Автор статьи: