Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

5 правил оптимізації PDF файлів

5 правил оптимізації PDF файлів 1

Вважаєте ТОПи для сайтів із PDF-сторінками неможливі? Ми розвінчуємо цей міф, PDF успішно конкурує зі звичними HTML-сторінками. Пошукові роботи індексують PDF-документи і навіть розпізнають посилання у них. Пропонуємо вам шпаргалку правильної оптимізації PDF.

Головна проблема PDF-сторінок у тому, що користувачі відчувають дискомфорт під час роботи з ними, тому що звикли використовувати HTML. Також до PDF складніше додати інтерактивні та соціальні функції. Найкраще розміщувати в PDF контент, призначений для друку або завантаження (брошура, книга, форма для заповнення від руки тощо).

5 правил оптимізації PDF файлів:

Публікуйте текстові файли PDF

Ваш PDF-файл повинен містити звичайний текст, доступний для копіювання та вставки, а не слова у вигляді картинок, які не розпізнають пошукові системи. Складається PDF з тексту або графіки можна перевірити, наприклад, так: в Adobe Acrobat Professional, в меню: Advanced -> Accemblity -> TouchUp Reading Order. Якщо вам потрібно відсканований документ перетворити на цільову сторінку сайту, скористайтеся інструментами, що перетворюють документ на текст.

Привласнюйте документу ім’я з ключовими словами та прописуйте title

Ім’я файлу PDF стає частиною URL, тому дайте документу назву, що привертає увагу користувача. Бажано, щоб у ньому також були ключові слова. Пропишіть тег title у властивостях документа, пошукові системи враховують його під час ранжування. Також у властивостях ви можете прописати ключові слова та інформацію про автора. Робиться це тут: File > Document Properties

Використовуйте стандартні SEO-методи

Контент король SEO, особливо для PDF сторінок. Публікуйте інформацію цікаву для ваших відвідувачів, додайте в документи соціальні кнопки для розшарування інформації та форму зворотного зв’язку. Ставте внутрішні посилання на сторінки PDF, щоб надати їм авторитетності. Посилайтеся з вашої PDF-сторінки на інші релевантні сторінки.

Зменшуйте розмір файлу

PDF файли важать досить багато, тому довго завантажуються, що відштовхує користувачів і призводить до поганого ранжування. Зменшуйте розмір PDF за допомогою спеціальних функцій та програм, наприклад ABBYY FineReader. Також можна скористатися функцією Optimize for Fast Web View, що дозволяє переглядати сторінки документа, що вже завантажилися, не чекаючи його остаточного завантаження. Краще зберігайте файл у старої версії Acrobat, адже багато хто може не стояти остання версія Reader.

Захищайте документ від редагування

Для збереження своєї інтелектуальної власності та зовнішніх посилань на ваш сайт захищайте документ від запису та редагування. Інакше будь-яка людина зможе використовувати ваш файл на своєму сайті, внісши зміни до його змісту та внутрішніх посилань. В результаті ви втратите статус першоджерела. Насамкінець подивіться відео, в якому Метт Катс розповідає про оптимізацію PDF для успішного ранжування в Google (тільки англійська). Актуально і зараз.

24.01.2013

Автор статьи: