Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Як не залежати від Google?

Як не залежати від Google? 1

Покладатися виключно на єдину пошукову систему, нехай навіть це Google, не найкраща ідея. Якщо щось піде не так (а рано чи пізно це може статися з будь-яким сайтом), трафік може вичерпатися буквально за одну ніч. І тоді всі зусилля та інвестиції за багато років зникнуть, ніби їх ніколи не існувало.

Покладатися виключно на рекламні можливості Google – не катастрофічний, але ризикований варіант. Ще не відомо, за яким сценарієм розвиватимуться події у майбутньому.

Історія показує, що навіть дуже великі та успішні сайти можуть після чергового оновлення алгоритму просто «вилетіти» з індексації, не кажучи вже про те, щоб займати високі позиції у пошуковій видачі. Навіть якщо ви все робите правильно і намагаєтеся суворо дотримуватись правил, ваш сайт може бути з різних причин песимізований. Наприклад, за певні дії у минулому, навіть якщо з того часу минуло вже багато років. Так, раптово сайт може бути покараний ручним штрафом з боку Google за посилання сумнівної якості, які були розміщені в мережі 7 років тому.

Як не залежати від Google? 2

Щоб убезпечити свій бізнес, зробити сайт стійкішим та надійнішим, необхідно попрацювати над іншими джерелами трафіку. Це необхідно не тільки на той випадок, якщо сайт зіткнеться з песимізацією, але й сам собою розвиток різних напрямків буде дуже корисним.

1. Відео на YouTube

Відеоконтент здатний залучати велику кількість трафіку. Мабуть, єдина пошукова система, яка може сьогодні посперечатися з Google – це YouTube. Причому частка відеоконтенту продовжує зростати, і в результаті ймовірно, що за YouTube закріпиться репутація пошукової системи №1.

При цьому, незважаючи на те, що YouTube належить Google, якщо ваш сайт буде песимізований у пошуковій системі, це ніяк не вплине на обліковий запис у YouTube, і це джерело трафіку не буде порушено.

В ідеалі потрібно дотримуватися балансу між текстовим контентом і відеоконтентом. Це послабить залежність від пошукової системи та зробить бізнес більш стійким та надійним.

Просування відеоконтенту – це окрема тема. Акаунт YouTube можна так само просувати, як і традиційний сайт. Тут є безліч нюансів та особливостей. Для початку розповсюджувати контент можна за допомогою сайту, соціальних мереж, прес-релізів та розсилок.

2. Інші пошукові системи

Життя існує і поза Google. Є безліч інших пошукових систем, які здатні приносити цільовий трафік. Насамперед це Yandex, Bing, Yahoo та інші. Чому б не попрацювати над тим, щоб підвищити свої рейтинги в цих пошукових системах, зробивши тим самим свій сайт ще стійкішим і незалежнішим?

Варто відзначити цікаву деталь – алгоритми різних пошукових систем відрізняються один від одного. Google по праву вважається найпросунутішою пошуковою системою з нині існуючих. Інші пошукові системи часто покладаються на простіші алгоритми і мають свої особливості. А це відкриває низку можливостей для оптимізаторів.

Так, наприклад, у Bing можна досягти кращих позицій для сайтів з нестандартними доменами, причому чим старше домен, тим більше шансів потрапити на перші позиції в пошуковій видачі. Google не дає переваг старим доменам і воліє високо ранжувати найбільш релевантний контент.

В інших пошукових системах непогано ранжуються сторінки з невеликою кількістю контенту, тоді як Google все більше воліє величезні сторінки з масою контенту.

В цілому більшість пошукових систем простіше Google і це дає можливість оптимізаторам легше просуватися в ТОП. Чому б не використати цю можливість?

3. Форуми та групи з інтересів

Це залежить від конкретної ніші, але найчастіше активність на форумах, де збирається ваша цільова аудиторія, дає дуже добрі результати. Це особливо корисно для бізнесу із великим чеком. Безперечно слід завести акаунти на форумах, якщо ви займаєтеся будівельними матеріалами, автомобілями, побутовою технікою або чимось подібним.

Як не залежати від Google? 3

Активність на форумах не означає спаму. Слід стати корисним учасником спільноти, беручи участь у різноманітних дискусіях та допомагаючи людям грамотними та професійними консультаціями. Багато компаній вже давно оселилися на форумах, а в деяких випадках це їхнє основне джерело продажів.

Робота на форумах і в групах може займати багато часу, тому цим повинна займатися окрема людина з великим досвідом і добре розуміється на темі. Слід зарекомендувати себе з кращого боку як надійне джерело інформації.

4. Подкасти

Як це не дивно, аудіоконтент набирає певної популярності. Особливо в деяких нішах та напрямках. Зрозуміло, ніхто не підписуватиметься і слухатиме рекламу, але, коли подача відповідає правилу «інформуй, розважаючи», це часто спрацьовує.
Деякі люди просто хочуть отримувати корисну та цікаву інформацію по ходу справи (наприклад, у машині), коли вони не мають особливо часу читати або дивитися відео, шукати щось у пошукових системах.

Подкасти, звичайно, значно поступаються більш традиційним видам контенту в мережі. Однак є важлива причина, через яку ми включили це джерело трафіку до цього переліку – підкасти легко просувати, тут немає (поки що немає) великої конкуренції.

5. E-mail-розсилки

Поштові розсилки – чудовий спосіб залучати та утримувати зацікавлену аудиторію. Головне – не купувати сумнівних баз даних. Тоді ефективність буде мінімальною, якщо буде хоча б якась. Куди краще збільшувати кількість своїх передплатників. Це вимагатиме творчого підходу, деяких зусиль та часу. Зате і результати зазвичай дуже непогані.

E-mail маркетинг має безліч переваг. На поштову розсилку не вплинуть ні алгоритми пошукових систем, що постійно змінюються, ні тренди в соціальних мережах, ні що-небудь ще. Вибудувавши з часом хорошу базу потенційних покупців і клієнтів, можна стати більш незалежним від пошукових систем, тим самим підвищити надійність свого бізнесу.

Алгоритми Google постійно змінюються і продовжуватимуть змінюватися в майбутньому. Майже, напевно, це торкнеться і ваш сайт. Саме тому є сенс заздалегідь підготуватися до ймовірної кризи і принаймні частково зняти свою залежність від пошукового гіганта.

06.12.2022

Автор статьи: