Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Чи варто створювати сайт на Prom?

Чи варто створювати сайт на Prom? 1

Підприємці, які лише вивчають можливість вести бізнес в онлайні, дуже швидко натикаються на торгові майданчики, такі як, наприклад, prom.ua. Мережі для залучення нових користувачів розставлені грамотно і складно протистояти продуманим і вміло складеним приманкам. Проте не варто поспішати. Всі плюси торгових майданчиків легко перетворюються на їхні мінуси, про що краще дізнатися заздалегідь.

Що пропонує prom?

Теоретично пропозиція звучить привабливо. Майданчик пропонує майже миттєво запустити ваш інтернет-магазин без залучення IT-фахівців та SEO-оптимізаторів. Навіть домен можна отримати безкоштовно. Все готове для роботи – залишається лише розміщувати товари та чекати на покупців.

Тим більше що проект prom дійсно приваблює мільйони користувачів з пошукових систем, які щодня шукають різні товари та здійснюють покупки. Нас підштовхують до думки, що навіть просування лягає на плечі адміністраторів сервісу.
Але за таким красивим фасадом ховається безліч підводних каменів, про які дізнаєшся не відразу, а через деякий час. І, мабуть, найголовніше розчарування у тому, що торгові майданчики не дають жодних переваг з погляду залучення клієнтів чи покупців.

Конкуренція на торгових майданчиках

Оскільки конкуренція на prom та інших торгових майданчиках є дуже високою, відвідувачі не зможуть знайти ваші товари з внутрішнього пошуку. Можливо, деякі переходи та продажі будуть, але їх кількість зазвичай мінімальна. Втім, власники сервісу передбачили рішення.
Щоб отримати переходи та потенційних покупців, потрібно заплатити за рекламу всередині сервісу. Реклама двигун торгівлі. У принципі, нічого кримінального в такій моделі немає. Це нормальна практика, яка за грамотного підходу дозволяє налагодити успішний бізнес. Ось тільки конкуренція на prom.ua настільки висока, що вартість реклами можна порівняти з розцінками на рекламу в Google AdWords. А в такій ситуації вибір очевидний – краще рекламуватись в AdWords, суттєво розширюючи свої можливості та підвищуючи ефективність рекламної кампанії.

Чи варто створювати сайт на Prom? 2

Відповідно весь сенс торгового майданчика сходить нанівець. Просування на майданчику prom.ua полягає, в основному, не в оптимізації чи покращенні користувальницьких факторів, а в оптимізації внутрішньої рекламної кампанії, яка апріорі не може конкурувати з Google AdWords.

Просування у пошукових системах

В принципі, можна вважати просто зручним сервісом для швидкого запуску магазину, спочатку не розраховуючи на приплив покупців. У такому разі потрібно буде вкладатися в рекламу та просувати свій магазин у пошукових системах самостійно. Але чи підходить prom.ua для SEO?

Звичайно, майданчик пропонує SEO-модуль, що позиціонується як чарівний засіб для просування. Але на практиці справа інакша. Насправді SEO-модуль – це набір інструментів, що використовуються для автоматизації деяких стандартних рутинних завдань. Такий модуль не здатний принести жодних відчутних результатів.

«Просунутих» можливостей на торгових майданчиках немає, доступ до коду закритий, дизайн стандартний, а впровадження будь-яких сучасних рішень буде дуже великою складністю. У підсумку для серйозних проектів prom.ua не підходить, пов’язуючи руки розробникам та обмежуючи можливості щодо оптимізації та просування проекту.

Скільки заробляють на prom.ua

Те, що інтернет-магазин на майданчику prom.ua не приносить автоматично хороші суми грошей навіть після кількох років завзятого розвитку, легко довести. Достатньо зайти на популярні дошки оголошень та набрати у пошуковому рядку «сайт на prom.ua». На липень 2019 року можна знайти оголошення про продаж значних за обсягом сайтів, що налічують тисячі товарів та які розвивалися не один рік за ціною від 4000 гривень. Зрозуміло, що такий сайт не приносить навіть цієї суми своєму власнику.

Втім, задля справедливості варто зауважити, що і традиційний інтернет-магазин зовсім не обов’язково генеруватиме великий прибуток. І прикладів цього більше, ніж хотілося б.

Чи варто створювати сайт на Prom? 3

З іншого боку, на prom.ua є й успішні проекти. Не можна сказати, що prom.ua абсолютно безнадійний варіант і він не може “вистрілити”. Навіть на безкоштовних майданчиках, які, здавалося б, зовсім не підходять для бізнесу, наприклад, таких як blogger.com, є проекти, які приносять своїм власникам сотні тисяч доларів щомісяця. Щоправда, це винятки, які лише підтверджують основне правило, але нічого неможливого.

Висновки

В цілому, інтернет-магазин на prom.ua за грамотного підходу може стати прибутковим і успішним, але це далеко не найкраще рішення. Якщо є вибір між власним проектом та проектом на prom.ua, слід вибирати власний проект. У вас буде можливість гнучкого налаштування сайту, сайт належатиме лише вам, і ви зможете скористатися всіма перевагами повноцінного просування сайту в пошукових системах.

11.08.2019

Автор статьи: