Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Як сторінки AMP впливають на SEO

Як сторінки AMP впливають на SEO 1

AMP – це швидкі мобільні сторінки. Передбачається, що цей стандарт дає одразу дві переваги для SEO. По-перше, сайт дійсно швидше завантажується, що впливає на поведінкові фактори, по-друге, пошукові системи надають таким сторінкам особливі привілеї.

Що таке AMP сторінки

AMP – це спеціальний стандарт розробки з відкритим вихідним кодом. Ціль технології полягає в тому, щоб значно прискорити завантаження сайтів на мобільних пристроях. Настільні системи і без додаткових технологій здатні впоратися із завданням оптимізації, мобільні ж часто відрізняються повільністю.

Досягається прискорення переважно тим, що AMP версія сторінки позбавляється всього зайвого. Це урізана версія “нормальної” HTML-сторінки. Чи це погано? Насправді безліч елементів практично будь-якого веб-сайту далеко не обов’язкові в мобільній версії, і без них можна обійтися.

Як сторінки AMP впливають на SEO 2

Коли потрібно використовувати AMP-сторінки

Ніщо не заважає робити будь-який сайт повністю на AMP. І в посібнику з АМР вказується на таку можливість. Але насправді мало хто захоче розробляти цільові сторінки та послуги в таких обмежених рамках. Важко уявити, що веб-технології, які швидко розвиваються останніми роками, раптом регресують та виродяться в AMP. Звичайно ж, цього не станеться. Потрібно розуміти, що AMP має свою, чітко окреслену сферу застосування.

Сайти, які можуть одержати реальну користь від використання прискорених мобільних сторінок – це проекти з великою кількістю публікацій. Тобто спрямовані на створення контенту. Саме їм рекомендується розглянути можливість створення AMP версії.

На практиці повністю сайт в AMP нераціонально перекладати майже ніколи, оскільки це може призвести до зниження конверсій. Натомість прискорені сторінки застосовуються локально. Наприклад, хорошим вибором буде AMP для блогу та новин. Це покращить поведінкові фактори і трохи вплине на ранжування на краще.

Як зробити AMP версію сайту

Для більшості популярних CMS є плагіни, які дозволяють налаштувати AMP-сторінки буквально за 3 хвилини. Все, що потрібно зробити, це знайти плагін з хорошими відгуками, встановити його та активувати. Після цього внести правки (прописати перенаправлення для мобільних пристроїв) у файл .htaccess і вказати атрибут rel = canonikal.

До речі, що стосується останньої вимоги, це обов’язковий крок, і якщо його проігнорувати, це може негативно позначитися на SEO (наприклад, у зв’язку з фільтром «Панда»).

Як зв’язати AMP та основну сторінку

Щоб пошукова система швидко виявляла AMP версію нового матеріалу та не вважала її дублем, на основній сторінці вказується інформація про AMP сторінку. У той же час АМР сторінка посилається на основну сторінку.

Виглядає так. На основній сторінці розміщують такий код:

Як сторінки AMP впливають на SEO 3

На AMP сторінці код має бути таким:

Як сторінки AMP впливають на SEO 4

Якщо проект складається лише з AMP-сторінок, рекомендується додати код, який буде вказувати поточну канонічною сторінкою. Тобто сторінка має вказувати сама на себе.

Які переваги AMP дають для SEO

Отже, прискорені мобільні сторінки дають три переваги:

  1. Сторінки дійсно швидко завантажуються, що автоматично покращує користувальницькі фактори: підвищує кількість сторінок, що переглядаються, і час проведення на сайті, а також зменшує кількість відмов.
  2. Пошукові системи дають AMP-сторінкам, нехай і невелику, але перевагу в ранжируванні, порівняно з традиційними сторінками.
  3. Якщо в проекті використовуються структуровані дані, пошукова система може вбудовувати AMP-сторінки більш ефектні елементи пошукової видачі. Наприклад, у так звані «каруселі». І це призводить до підвищення переходів.

До того ж, AMP-сторінки позначаються пошуковою системою спеціальним значком. Користувачі вже звикли, що такі сторінки швидко завантажуються, тому з більшою ймовірністю вибирають саме їх.

02.02.2019

Автор статьи: