Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Скільки коштує реєстрація домену?

Скільки коштує реєстрація домену? 1

Домен – це унікальне ім’я, яким сайт доступний в інтернеті. Доменне ім’я вибирається виходячи з цілей сайту, його тематичної спрямованості, регіональної присутності та деяких інших факторів. При цьому вартість домену може суттєво відрізнятися. Загалом на світових майданчиках домен обходиться від 250 гривень на рік до мільйонів доларів.

Скільки коштує домен в Україні?

Оскільки ціни на домени можуть швидко змінюватися в той чи інший бік, а реєстратори час від часу проводять різні акції та надають клієнтам знижки, актуальні ціни в будь-який момент часу можна дізнатися лише на сайтах самих реєстраторів доменів.
Орієнтовно в Україні домен обійдеться в межах від 250 до 3000 гривень на рік – залежно від доменної зони. Так, доменні імена у зонах com.ua, in.ua, mk.ua, укр, kiev.ua коштують до 300 гривень на рік. Доменні зони com, info, org, org.ua коштують до 500 гривень на рік. Найпопулярніша доменна зона в Україні може коштувати близько 1500 гривень на рік. Міжнародна доменна зона .host – близько 3000 гривень.

Доменне ім’я може використовуватися не тільки як ім’я сайту, але також і для офіційної електронної пошти. Це можна побачити з прикладу нашого сайту, який має домен seo-studio.ua. При цьому адреса електронної пошти збігається із доменним ім’ям – info@seo-studio.ua.

Чинники, що впливають на вартість доменного імені

Як видно, вартість доменного імені може змінюватись у широких межах. На ціну впливає ціла низка факторів і насамперед це:

  1. Вибір доменної зони – це перший фактор, який впливає на вартість доменного імені. Існують дешеві та дорогі зони. До дорогих належать зони.ua. До дешевих .info, biz та ін.
  2. Довжина слів – це другий фактор, який треба врахувати. Чим менше букв у доменному імені, тим дорожче воно може обійтися. Особливо дорого коштують дво-, три- та чотирилітерні домени, які набувають переважно лише великі міжнародні компанії. При цьому короткі домени можна придбати майже на вторинному ринку.
  3. Цінні слова – ще один фактор, який може суттєво вплинути на вартість домену. У деяких випадках доменні імена можуть обійтися на порядки дорожчі за стандартну вартість. Особливо якщо цінний домен вже був кимось зареєстрований (нерідко саме з метою перепродажу).
  4. Додаткові послуги. Крім самого доменного імені, реєстратори зазвичай надають додаткові послуги. До них можуть належати різні сертифікати, шифрування тощо. Кожна послуга оплачується окремо. Причому додаткові послуги можуть обійтися дорожче самого домену.
  5. Цінова політика реєстратора доменів. Будь-який реєстратор доменів стягує плату за послуги. Відповідно, у вартість домену включається деяка додаткова сума. Величина цієї суми може відрізнятись у різних реєстраторів. Також варто зауважити, що нерідко реєстратор доменів пропонує послуги хостингу. І якщо клієнт замовляє певний тариф, домен може надаватись безкоштовно або зі знижкою. Відповідно вигідніше (до того ж зручніше) придбати домен саме у свого хостера.
    Термін реєстрації. Як правило, доменне ім’я реєструється на 1 рік, а потім продовжується за необхідності. Але низка реєстраторів можуть дати істотну знижку, якщо зареєструвати домен, скажімо, на 5 років.
  6. Крім того , іноді реєстратори доменів пропонують знижки . Доменне ім’я, яке зазвичай коштує близько 10 доларів, може стати дешевшим на 2-3 долари. Щоправда, тут виникає справедливе питання – чи варто чекати знижок, коли виграш виявляється не таким істотним?

Найдорожчі домени в історії

Найпопулярніші доменні зони існують уже десятки років. За цей час практично всі популярні доменні імена в цих зонах були колись зареєстровані. У результаті багатьом компаніям доводиться викуповувати домени у власників великі гроші. Насамперед це стосується компаній, які хочуть отримати домен, що збігається з назвою компанії.

Про які суми йдеться? Сьогодні престижне доменне ім’я може коштувати десятки мільйонів доларів. Причому, незважаючи на такі вражаючі суми, знаходяться покупці, які готові заплатити, щоб отримати бажане доменне ім’я.

Найдорожчі домени знаходяться в міжнародній зоні .com.

  1. Seo.com викупив венчурний фонд за $5000000.
  2. Beer.com було продано новим власникам за $7 000 000.
  3. Hotels.com коштував вже $11 000 000.
  4. privatejet.com оцінили у $30 000 000.
  5. Домен vacationrentals.com коштував компанії HomeAway $35 000 000.

Висновки

Доменне ім’я багато важить для успішного бізнесу в мережі. Вдалий домен вже сам по собі може стати стабільним джерелом залучення потенційних клієнтів та покупців. Крім цього, престижне доменне ім’я підвищує довіру до сайту та компанії загалом. Очевидно, до вибору та реєстрації домену слід відповідати. Не завжди легко знайти доступний домен, який ідеально підходить для вашого бізнесу. Тим не менш, варто витратити деякий час на дослідження та пошук, щоб знайти найкращий варіант.

Якщо вам потрібна допомога з вибором домену та просування вашого бізнесу в інтернеті, залишайте заявку.

11.03.2019

Автор статьи: