Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Серйозно, SEO-криміналістика?

Серйозно, SEO-криміналістика? 1

Здавалося б, що може бути спільного між криміналістикою та SEO? SEO займається в основному оптимізацією сайтів та просуванням у пошукових системах, тоді як завдання криміналістики – це розкриття злочинів. Проте існує невід’ємна частина SEO, яку інакше як криміналістичної не назвеш. Криміналістика – це прикладна наука, яка займається дослідженням та розкриттям злочинів, а також збиранням доказів для суду. У SEO нерідко виникають ситуації, що вимагають чогось подібного. Що таке SEO-криміналістика? SEO-криміналістика пов’язана більше не з оптимізацією чи просуванням сайтів, а з їх відновленням після песимізації чи накладання фільтрів з боку пошукових систем. Також це можуть бути різні ситуації, коли потрібно довести представникам пошукових систем будь-які факти. Або, наприклад, розкриття умисної необ’єктивності при масовій атаці негативними відгуками з боку недоброзичливців (з подальшим видаленням таких відгуків із сторонніх ресурсів).

Серйозно, SEO-криміналістика? 2

Найчастіше подібні ситуації нагадують головоломку, фрагменти якої потрібно скрупульозно зібрати і скласти частинами одну за одною. Така робота потребує специфічних знань у технічному SEO, методах та стратегіях просування сайтів, алгоритмів пошукових систем, фільтрів, нюансів роботи із сторонніми ресурсами для управління репутацією. Фахівець повинен:

  • Знати рекомендації пошукових систем та відчувати тенденції;
  • Розуміти те, як працюють алгоритми пошукових систем;
  • Знати критерії якості та стандартні пошукові системи;
  • Знати прийнятні та ефективні методи корекції тощо.

Все це необхідно, щоб зрештою докопатися до правди і знайти причину проблеми, що виникла, а потім виправити її.

Криміналістична SEO-експертиза

Ніхто не дивується, коли лікареві потрібно провести ряд аналізів, щоб поставити точний діагноз і призначити правильне лікування, яке призведе до одужання. Так само, як ніхто не дивується, коли автомобіль перед ремонтом ретельно діагностують та оглядають. У той же час, багато власників сайтів хочуть, щоб їхня проблема була вирішена майже магічним чином і бажано миттєво.

Таке бажання зрозуміти можна, однак, щоб вирішити майже будь-яку проблему, будь то раптове просідання трафіку, штрафні санкції від пошукових систем, втрата рейтингів або що-небудь інше, потрібно витратити чимало часу і зусиль. Потрібно знайти причину проблеми, тому що саме правильний діагноз є ключем до правильного лікування. Не завжди легко.

Наприклад, після накладення на сайт штрафних санкцій, пошукова система може коротко повідомити про це власника (не завжди), але жодних подробиць вона не надає. Відповідно, конкретна причина, через яку сайт потрапив у неприємну ситуацію, залишається невідомою і її потрібно з’ясовувати самостійно, перевіряючи сотні можливих версій.

Серйозно, SEO-криміналістика? 3

Інший приклад – атака на бізнес із негативними відгуками. Бувають випадки, коли конкуренти чи недоброзичливці масово залишають негативні коментарі про компанію. Якщо йдеться про такий сервіс як Google My Business, це може спричинити серйозні наслідки, особливо якщо постраждала компанія орієнтується на локальний пошук. У такій ситуації необхідно зібрати докази необ’єктивності, проаналізувати профілі (які найчастіше будуть підробленими), виявити доказ того, що недоброзичливці пов’язані з конкурентами (якщо так) або мають особисті мотиви.

Як видно, така робота справді нагадує роботу криміналістів. Після того, як усі можливі версії будуть відпрацьовані, факти зібрані та систематизовані, справа передається до суду.

Рішення проблеми

Якщо йдеться про штрафні санкції з боку пошукових систем, потрібно зв’язатися з представниками цих пошукових систем та надати інформацію про виконану роботу. Потрібен певний досвід, щоб правильно скласти такий запит. Тут не повинно бути нічого зайвого – лише потрібні факти. Була така проблема, для її вирішення була зроблена така робота. В даний час сайт не порушує рекомендацій пошукової системи, тому просимо вас скасувати санкції.

Якщо йдеться про підроблені негативні відгуки, дії будуть аналогічними. Потрібно зв’язатися з модераторами сервісу, надати їм факти, що доводять необ’єктивність цих відгуків та попросити видалити їх.

Час, який потрібен для вирішення подібних проблем, залежить від ситуації. Іноді це вирішується за кілька днів. Наприклад, якщо сайт був зламаний і на нього зловмисниками було встановлено вірус, внаслідок чого Google песимізував сайт у видачі. Після видалення вірусу з сайту буде знято фільтри, і він зможе швидко зайняти колишні позиції. Якщо йдеться про масову атаку конкурентів, вирішення проблеми може тривати кілька місяців. Проте найголовніше – що це рішення можна знайти у будь-якій ситуації.

03.08.2018

Автор статьи: