Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Як підвищити рейтинг сайту у пошукових системах?

Як підвищити рейтинг сайту у пошукових системах? 1

Якщо ви хочете досягти високих рейтингів, розумно буде дотримуватися тих порад, які іноді пропонують офіційні представники пошукових систем. Це інформація «з перших рук», яка точно підтверджена і сумніватися в якій не доводиться. Отже, що треба враховувати, щоб зайняти високі рейтинги у пошуковій видачі – на думку самих представників пошукових систем.

Релевантні та привабливі заголовки

Контент – це найважливіше. І контент має бути поданий правильно, щоб бути помітним та популярним у читачів. Важливо звертати увагу не тільки на зміст сторінки, але також і на опис, URL і заголовок. Це найважливіші складові, які сильно впливають на популярність та рейтинг сторінки.

Існує безліч сторінок та веб-сайтів у мережі, які мають нудні, нерелевантні заголовки, невдалий опис та незрозумілий URL, який складно прочитати. Це не дозволяє таким сторінкам добре оцінюватися пошуковими системами та відображатись на верхніх позиціях у пошуковій видачі. Не дивлячись на те, що багато хто з них того дійсно заслуговує.

Мета-тег Description

Короткий опис сторінки дозволяє пошуковим системам краще зрозуміти контент. А це прямо впливає на рейтинг. Якщо пошукова система не впевнена в тому, що той чи інший текст відповідає запиту, цей текст ніколи не з’явиться в пошуковій видачі. Саме тому потрібно зробити все можливе, щоб коротко, адекватно та вичерпно описати контент у description. Це значно підвищує шанси зайняти високі позиції у пошукових системах.

Крім того, короткий опис використовується пошуковими системами як сніпет в пошуковій видачі. Якщо воно буде відсутнім або виявиться нерелевантним, пошуковик візьме випадковий фрагмент тексту, що найчастіше далеко не найкращий варіант із усіх можливих. Куди ефективніше просувати контент, коли опис перебуває під контролем, а чи не віддається на відкуп алгоритмам пошукових систем.

Розмітка структурованих даних

Структуровані дані – це дані над даними, якийсь мета-опис спеціальною мовою розмітки фрагментів сторінки. Якщо розмітка буде виконана правильно, пошукова система краще розумітиме, про що ця сторінка, а значить і релевантність цієї сторінки підвищиться. Це, у свою чергу, може покращити позиції сайту в пошукових системах.

Крім того, на основі розмітки структурованих даних пошукові системи формують розширені сніпети. Такі сніпети можуть включати ціни, рейтинг, розклад, адресу і багато чого іншого. Розширені сніпети отримують перевагу – вони виділяються на тлі інших, тому кількість кліків збирають більше.

Унікальна сторінка 404

Нерідко відвідувачі намагаються зайти на сторінку, яка з якихось причин не існує. Правильна сторінка 404, яка інформує про те, що сторінка не доступна, і дозволяє перейти на інші сторінки сайту, може вплинути на користувальницький досвід і поліпшити так звані фактори користувача.

Як підвищити рейтинг сайту у пошукових системах? 2

Зазвичай, сторінка 404 дозволяє перейти на головну сторінку сайту. Але буде набагато краще, якщо надати відвідувачам додаткові можливості – посилання на найпопулярніші матеріали, нові матеріали. Таким чином, з більшою ймовірністю відвідувач не залишить сайт, зіткнувшись з помилкою 404, а продовжить досліджувати сайт за доступними посиланнями.

Прискорення та оптимізація мобільної версії

Для настільних систем це не так актуально як для мобільних пристроїв. Однак, оскільки мобільні сьогодні вже виходять на перші позиції, цей фактор стає вкрай важливим. Швидкість завантаження є фактором ранжування – чим швидше завантажуватиметься сайт, тим краще.

Як підвищити рейтинг сайту у пошукових системах? 3

Можливо, варто замислитися над впровадженням AMP – прискорених мобільних сторінок. Особливо, якщо завантаження традиційної версії сайту займає більше 3 секунд.

Людина-зрозуміла URL

Створення змістовних, але при цьому наскільки можна коротких посилань (URL) на сторінки сайту може по-справжньому допомогти вашим відвідувачам і пошуковим системам. Надзвичайно загадкові посилання, які містять різні символи, літери та цифри, хаотичні і не мають жодного змістового навантаження. Такі посилання марні і лише шкодять.

Проте людино-зрозумілі, правильно та логічно організовані посилання дають пошуковим системам більше інформації, дозволяють алгоритму краще визначити структуру сайту, а відвідувачі зможуть лише за посиланням визначити зміст статті, перш ніж перейти за нею.

Доступ до вихідного коду

Пошукові системи розвиваються і на даний момент можуть читати не лише тексти та HTML розмітку, але також JavaScript та каскадні таблиці стилів CSS. Потрібно зробити все можливе, щоб пошуковим системам було простіше читати код сайту, тому слід відкрити доступ до файлів js та css. Це допоможе покращити індексацію та підніме ступінь довіри до вашого сайту.

Крім того, доступ до файлів із програмним кодом допомагає краще візуалізувати сайт у деяких ситуаціях, особливо на мобільних пристроях.

Внутрішні посилання

Внутрішні посилання так само важливі, як зовнішні. Навіть якщо сайт не новий та пошукові системи давно проіндексували його, варто перевіряти внутрішні посилання час від часу та оптимізувати їх. Зв’язування сторінок між собою за допомогою внутрішніх посилань дозволяє покращити індексування, а також підтвердити пошуковій системі корисність та важливість тієї чи іншої сторінки.

Більш важливі сторінки з точки зору просування повинні мати більше зворотних посилань. Не лише зовнішніх, а й внутрішніх.

Протокол безпеки HTTPS

В даний час користувачі очікують високої безпеки в мережі. Запобігання несанкціонованому доступу до інформації, що передається між сайтом та користувачем, – це вкрай важливий фактор, який почали враховувати пошукові системи. Відтепер критеріїв стало два. Перший – це якість сайту, другий – його безпека. Для комерційних сайтів це особливо важливо, адже саме тут доводиться оперувати інформацією, безпосередньо пов’язаною з платіжними даними.

Як підвищити рейтинг сайту у пошукових системах? 4

Протокол HTTPS дозволяє забезпечити надійне шифрування даних та запобігає несанкціонованому доступу до секретної інформації, чого і слід досягти, щоб отримати довіру від користувачів та пошукових систем.

Юрий Федорченко

18.05.2019

Автор статьи: