Агенція з розкрутки сайтів
працюємо з 2006 року

Як оцінити потенційний обсяг трафіку?

Як оцінити потенційний обсяг трафіку? 1

Чи йдеться про абсолютно новий сайт або про розширення вже існуючого бізнесу на нові рики, одне з ключових питань, яке потребує відповіді – скільки саме трафіку може отримати сайт у перспективі? Для успішного сайту може постати схоже питання – наскільки близько ми наблизилися до стелі у своїй ніші та коли вичерпається потенціал для зростання? Як відповісти на ці запитання?

Наскільки точною може бути оцінка потенційного трафіку

Насамперед слід зазначити, що оцінка потенційного трафіку може бути ідеально точної. Незважаючи на те, що аналіз проводиться максимально строгими методами, на основі даних, об’єктивно все ж таки залишаються невідомі змінні, які можуть призвести до відхилень у той чи інший бік.

Точних методів оцінки потенційного трафіку просто не існує. Можна з’ясувати лише зразкові орієнтири. Але навіть приблизна оцінка дуже важлива – вона дозволяє зрозуміти, на що можна розраховувати і скільки потрібно інвестицій, щоб досягти очікуваного результату. Крім того, оцінка потенційного трафіку дозволяє приблизно визначити можливий дохід у тій чи іншій ніші.

Як оцінити потенційний обсяг трафіку? 2

Що потрібно для оцінки потенційного трафіку

Професійні аналітичні інструменти здатні надати багато корисних даних. Частина можна використовувати для оцінки потенційного трафіку. В основному йдеться про чотири змінні, які безпосередньо впливають на трафік:

  1. Список релевантних ключових слів, за якими сенс ранжуватися в пошуковій видачі.
  2. Загальний обсяг трафіку для кожного ключового слова, визначеного на попередньому етапі.
  3. Розумна оцінка позиції у пошуковій видачі, яку можна досягти за кожним ключовим словом.
  4. Кількість трафіку, що очікується, якщо досягти певного рейтингу за кожним ключовим словом.

Оскільки йдеться про те, щоб досліджувати сотні чи навіть тисячі ключових слів, використовуються інструменти автоматизації. Звичайно, жоден із інструментів не в змозі провести всю цю роботу самостійно. Аналіз потенційного трафіку залишається трудомістким завданням, яке потребує часу та деяких зусиль. Тим не менш, це завдання здійсненне.

1. Список релевантних ключових слів

Насамперед потрібно скласти список ключових слів, за якими є сенс ранжуватися у пошуковій видачі. Цей перелік не завжди очевидний. Якщо спробувати скласти його без ретельного аналізу, швидше за все, цей список виявиться в результаті малокорисним.
Люди часто шукають у пошукових системах не так, як здається власнику сайту. Відповідно, ключові слова вибираються на основі реальних даних, а не на думці будь-кого. Це забезпечує максимальну ефективність.

Якщо веб-сайт дуже великий, є сенс запустити дослідження потенційного трафіку в меншому масштабі. Це трохи знижує точність результатів, але не критично, якщо вибірка ключових слів зроблена правильно. Наприклад, вибираються ключові слова лише частини товарів, представлених у магазині. Потім підсумковий результат екстраполюється на весь магазин.

2. Кількість трафіку за кожним ключовим словом

На щастя, існує досить добрих SEO-інструментів, які дозволяють оцінити обсяг трафіку за будь-яким ключовим словом. Насамперед це планувальник ключових слів від Google, який відмінно підійде для початку.

Однак потрібно завжди пам’ятати, що всі подібні інструменти містять у собі ряд каверз. Зокрема, жоден інструмент не може дати абсолютно точні дані. При цьому у звітах не враховуються сезонні коливання, які слід досліджувати окремо. Сезонні коливання можуть кардинально вплинути на результат.

Крім того, дані зазвичай групуються для подібних ключових слів. Іншими словами, система склеює подібні запити. Наприклад, система може показувати, що ключові слова “купити велосипед” та “велосипед купити” мають обсяг запитів у 100 000 запитів на місяць. Тут буде помилкою підсумовувати цей трафік. Насправді, це не 200 000, а лише 100 000 для обох запитів.

Як оцінити потенційний обсяг трафіку? 3

Незважаючи на безліч підводного каміння, отримати правильні орієнтовні дані можна. Для цього ви повинні дуже добре розумітися на аналітиці та відповідних інструментах.

3. Розумна оцінка позиції у пошуковій видачі

Двох попередніх кроків було б достатньо, щоб оцінити потенційний трафік для сайту, якби не було конкуренції. Але оскільки конкуренція існує, доводиться докласти ще більших зусиль.

Наступним кроком буде розумна оцінка позицій щодо кожного ключового слова. Тобто потрібно зрозуміти, яких позицій ми можемо досягти у пошуковій видачі за різними запитами. Адже не факт, що за всіма запитами це перші місця. А якщо це факт, все одно трафік ділиться (нехай і нерівномірно) між декількома учасниками пошукової видачі. І це треба врахувати. Як це зробити?

Тут йдеться вже про дослідження конкурентів. Ми можемо припустити, що ми можемо створювати якісні сторінки і успішно просувати їх за певними ключовими словами. Щоб точно зрозуміти, скільки потрібно докласти зусиль для просування того чи іншого ключового слова, слід досліджувати ТОП пошукової видачі за цим ключовим словом.

Конкуренти, які перебувають у ТОПі, ретельно досліджуються на наявність зворотних посилань та інших факторів, що забезпечили їм високі позиції. Після цього можна більш-менш упевнено припускати, які позиції за цими ключовими словами може зайняти наш сайт.
Але це ще не все.

4. Остаточна оцінка потенційного трафіку

Тепер, коли є достатньо даних, можна зробити останній крок. Потрібно з’ясувати, скільки трафіку дістанеться нашому сайту, якщо він займатиме певну позицію в пошуковій видачі.
Оскільки трафік розподіляється нерівномірно між учасниками пошукової видачі, це дуже важливий. Зокрема, існує величезна різниця між першим і четвертим місцем. Зрозуміло, перше місце приваблює більше трафіку. Причому слід зазначити, що розподіл нелінійний, а більше нагадує прогресію.

Власне тут також можна використовувати професійні аналітичні інструменти, які допоможуть з’ясувати рейтинги кліків для різних позицій за різними ключовими словами.

Коли ця робота буде виконана, показники за всіма ключовими словами, які були визначені ще на першому кроці – підсумовуються. Підсумкова сума і буде максимально реалістичною оцінкою того, скільки сайту трафіку потенційно здатний залучати в перспективі.

Що робити з результатами

Ця інформація безцінна. Вона дозволяє уникнути фатальних помилок, коли прийняття важливих рішень ґрунтується на думці, а не на реальних даних. Ця інформація дозволяє коригувати стратегію. Наприклад, у процесі дослідження може з’ясуватися, що є сенс розширити список ключових слів чи навпаки – скоротити їх. Можливо, варто відмовитися від частини висококонкурентних ключових слів, що зробить проект успішнішим.

Без попередньої оцінки потенційного обсягу трафіку, доводиться рухатися вперед на дотик з непередбачуваними наслідками та результатами.

27.05.2018

Автор статьи: